SLOVENSKÁ CESTA DO MIKROKOZMU

14.05.2010 Prešov

V Prešove otvorili výstavu o urýchľovači častíc LHC
Usporiadateľ: Ústav experimentálnej fyziky SAV, Prírodovedecká fakulta UPJŠ Košice, Katedra fyziky Technickej univerzity Košice, Slovenské technické múzeum, Centrum volného času - Regionálne centrum mládeže Košice, a firma Cryosoft s r.o. v spolupráci s Katedrou fyziky, matematiky a techniky Fakulty humanitných a prírodných vied Prešovskej univerzity.

Trvanie: od 14.mája 2010 do 30.júna 2010

V piatok 14. 5. 2010 o 15:00 slávnostne otvorili v Prešove, NKP Solivar (objekt varne František ) putovnú multimediálnu výstavu „Slovenská cesta do mikrokozmu“. Výstava približuje verejnosti Európsku organizáciu pre jadrový výskum CERN a nedávno uvedený do prevádzky Veľký hadrónový urýchľovač častíc LHC, ukazuje, ako prispeli slovenskí vedci do fyzikálnych experimentov ATLAS a ALICE a ako slovenské organizácie spolupracujú s CERN v rôznych oblastiach od vývoja a dodávok špičkových zariadení až po vzdelávanie študentov stredných škôl.
Na výstave uvidia návštevníci originálne časti vedeckej aparatúry, ktoré navrhli, vyvinuli a dodali do CERN slovenskí vedci a inžinieri. Súčasťou výstavy sú aj Súčasťou výstavy sú tiež výtvarné práce študentov stredných škôl s tematikou časticovej fyziky, multimediálne prezentácie urýchľovača a detektorov častíc, populárne filmy o CERN a LHC a priamy prístup na experimenty prebiehajúce na urýchľovači LHC pri Ženeve. Lektori predvedú návštevníkom zaujímavé fyzikálne pokusy s vysokým napätím a elektromagnetickým žiarením.
Od 20.5.2010 sa každý štvrtok o 15:30 konajú v priestoroch výstavy populárne prednášky o fyzikálnom výskume na najväčšom urýchľovači častíc na svete LHC určené pre širokú verejnosť. Slovenskí fyzici, ktorí sa výskumov v CERN priamo zúčastňujú, predstavia poslucháčom úžasný a tajomný svet elementárnych častíc, naznačia, čo možno objaviť na urýchľovači častíc LHC, ako funguje urýchľovač, detektory častíc a celosvetová výpočtová sieť GRID, porozprávajú o histórii spolupráce Slovenska so najvýznačnejším vedeckým pracoviskom v oblasti subjadrovej fyziky.
Organizátormi výstavy sú Ústav experimentálnej fyziky SAV, Prírodovedecká fakulta UPJŠ Košice, Katedra fyziky Technickej univerzity Košice, Slovenské technické múzeum, Centrum volného času - Regionálne centrum mládeže Košice, a firma Cryosoft s r.o. v spolupráci s Katedrou fyziky, matematiky a techniky Fakulty humanitných a prírodných vied Prešovskej univerzity. Výstava je súčasťou vzdelávacieho a popularizačného projektu APVV „Cez mikrokozmos k poznaniu makrokozmu.
Výstava je prístupná verejnosti v NKP Solivar na ulici Zborovská 2/A v Prešove od 15.5. do 30.6. 2010, v pondelok až sobotu od 9:00 do 17:00. Školské exkurzie a skupiny je potrebné oznámiť vopred e-mailom na muzeum.solivar@stm-ke.sk alebo telefonicky 051/ 77 574 27. Počas Noci múzeí a galérií v sobotu 15.5. 2010 bude výstava otvorená tiež od 20:30 až do jednej hodiny v noci.
Vstup na výstavu aj na popularizačné prednášky je zdarma.

Slovensko je členským štátom CERN od roku 1993 a podieľalo sa aj na vybudovaní najväčšieho urýchľovača častíc na svete. Veľký hadrónový urýchľovač LHC po počiatočných problémoch úspešne produkuje od 30.3.2010 zrážky častíc pri rekordnej energii 7 TeV (teraelektronvoltov). Vedecký výskum na experimentálnych zariadeniach LHC rozšíri naše vedomosti o usporiadaní sveta na najnižšej známej úrovni a naše poznatky o vývoji vesmíru v prvých zlomkoch sekundy po Veľkom tresku. Vedecké tímy zo Slovenska sa podieľajú na programe dvoch experimentálnych komplexov na LHC - ATLAS a ALICE.

RNDr. Eduard Kladiva, CSc.
 

Vyberte región